LAKI Zrt.

A LAKI is részesült idén is az építőipar legmagasabb szakmai elismerésében


Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2022-ben huszonötödik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). A díj történelme is nívós: az első pályázatot 2000-ben írták ki. Azóta is a hazai építőipar teljesítményének legmagasabb elismerésének számít a kitüntetés elnyerése.

A díjakat, mint az szokásos, az ÉVOSZ éves ünnepi közgyűlésén és gáláján, december 8-án délelőtt adták át, a Lechner Ödön-díjakkal, az Építőipari Mesterdíjakkal és az ágazat több más igencsak nagy súlyú díjával együtt.

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában idén a LAKI Épületszobrász Zrt. generálkivitelezőként díjazott lett.

Magyar Művészeti Akadémia Irodaházának műemlék épületének építtetője a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága. Tervezője a Fazakas Építésziroda Kft. Generálkivitelezője a LAKI Épületszobrász Zrt. Alvállalkozói pedig a Puskás Művek Kft., OROS házaGLAS Kft. és a Dominó Kft.

Az alapítás óta eltelt évek alatt összesen 188 nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Ehhez csatlakozik az idei 14 díjazott, így immár több mint 200 építmény kapta meg az elismerést az évtizedek során – derül ki az esemény sajtóközleményéből.

A bírálat fő szempontjai nem változtak, így továbbra is az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése; a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége; a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége; valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködése.

A 14 nívódíj mellett 6 elismerő oklevelet is kiosztottak. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2023 tavaszán kerülhet sor.

Forrás: magyarepitok.hu

2022.12.21.

Évzáró az Operában


Rendhagyó módon idén az elmúlt időszak egyik – de nem egyetlen – csodálatos munkájának, az OPERA épületének bejárásával és egy állófogadással zártuk az évet. A program egy túravezetéssel kezdődött, majd egy minikoncert után a Feszty Bárban ért véget.

2022.12.15.

A november utolsó napját két csodálatos épület bejárásával tölthették a kollégák


A program a nemrég átadott Walter Rózsi-villában kezdődött. Nagy élményben volt részünk, ugyanis Ritoók Pál, a Magyar Építészeti Múzeum osztályvezető főmuzeológusa vezetett körbe minket. Segítségével tágabb képet kaptunk a Villa korábbi életéről és néhány kulisszatitkot is elárult a rekonstrukció menetéről, melyben Ő jelentős szerepet töltött be.

Az esemény a Róheim-villában folytatódott, melynek már homlokzata is pazar látványt nyújt. A belső tereit pedig Greskovics Balázs, divízióvezető kollégánk mutatta be, melyek elképesztő hangulatot teremtenek a modern berendezéssel és a rekonstruált sok helyen az eredeti díszítőelemeket helyreállító munkák végeredményével.

2022.12.02.

Pályázati felhívás „Az Év Belsőépítésze – 2019-2021” díjra


2019-ben megünnepeltük „Az Év Belsőépítésze” pályázat 20. évfordulóját. Ez évben kerül sor a 21. pályázatra „Az Év Belsőépítésze – 2019-2021” -re. A díjátadás tervezett időpontja 2022. december.

A Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata és Laki Péter alapító ebben az évben is pályázatot hirdet „Az Év Belsőépítésze – 2019-2021” díjra.

A Laki Péter által alapított díjat évente a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.

Sajnos a pandémia nem tette lehetővé a pályázatot a közbenső évekre, ezért a három évben átadott épületek belsőépítészeti munkáit várjuk a pályázatra.
Várjuk azokat a munkákat, amelyek ezekben az években készültek el, függetlenül azok nagyságától. Pályázhat kis és nagy területű épületbelső csakúgy, mint középület, lakás, üzlet, oktatási épület, egészségügyi épület vagy más közösségi- vagy közönségforgalmi épület, állami vagy magánberuházás.

Örömmel vesszük az építtetők, használók, üzemeltetők, kivitelezők jelölését is egy-egy általuk szeretett és javasolt belsőépítészeti munkára. Ebben az esetben a jelöléseket kell eljuttatni a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozat vezetőjéhez címezve: ecker.judit@art-tax.hu. A jelölésben fel kell tűntetni az alkotás címét, a tervező nevét, elérhetőségét. A jelölések alapján a Belsőépítészeti Tagozat vezetője felkéri az alkotót a pályázat beadására.

A jelölések határideje: 2022. augusztus 1. – hétfő 12 óra.

A pályázati dokumentáció:
A dokumentációnak nincs kötött formája, de lehetőség szerint 70x100 cm-es kép akasztókkal ellátott tablókon kérjük beadni, mert a pályázatokat az ünnepélyes díjátadás alkalmával kiállításon mutatjuk be.

A pályázat anyagát elektronikus adathordozón is be kell adni, külön könyvtárban a tablókon elhelyezett képek nyomdai felhasználásra alkalmas méretében és formátumában (jpg). A szöveges anyagokat word formátumban kérjük. A pályázathoz csatolni kell a fotók felhasználásáról szóló nyilatkozatokat, a pályázó(k) adatait – név, cím, telefon, e-mail, több pályázó esetén szerzői díj megoszlása.

A beadott pályázati anyag a későbbi publikációk miatt a pályázat kiírójának tulajdonába kerül.

A résztvevők köre:
A pályázaton részt vehetnek mesterszintű belsőépítész végzettségű (okl. építész tervező művész, okl. belsőépítész művész, okl. építőművész, okl. belsőépítész környezettervező művész) és/vagy belsőépítész jogosultsággal rendelkező tervezők. Miután a belsőépítészeti tervezés 2014. január 1. óta jogosultsághoz kötött tevékenység, a pályázóknak rendelkezniük kell a jogszabályban előírt kamarai tagsággal is. A kamarai jogosultsági számot kérjük a pályázat írásos dokumentációjában közölni.

A pályázatok beadása:
A pályázatokat a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozatához címezve a Magyar Építészek Házába - 1088 Budapest, Ötpacsirta u.2. személyesen, kivételes esetben postai úton kell eljuttatni.

A pályázatok beadási határideje: 2022. szeptember 26 (hétfő)- 29. (csütörtök) között 9.00 és 15.00 óra között, Ulrich Tamás-nál MÉK Titkárság földszinti iroda.

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:
Dr. Finta József Kossuth díjas építész, a zsűri elnöke
O. Ecker Judit Ferenczy Noémi díjas belsőépítész a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke, a zsűri társelnöke
Zoboki Gábor Kossuth és Ybl díjas építész
Hefkó Mihály Ferenczy Noémi és Ybl díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Tóth Tibor belsőépítész a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítész Választmányának vezetője
Láng Judit belsőépítész a Magyar Belsőépítész Egyesület elnöke
Schinagl Gábor Munkácsy díjas belsőépítész a Képző- és Iparművészek Szövetsége Belsőépítész Szakosztályának vezetője
Kovács Zoltán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja
Czakó Kálmán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja

Kérdésekkel O. Ecker Judit tagozatvezetőt lehet megkeresni a 06/1 341-0104/15 mellék telefonszámon vagy az ecker.judit@art-tax.hu e-mail címen.
Kérünk mindenkit, hogy a felhívást az ismerősök és a barátok körében is terjessze.

Budapest, 2022. június 30.

O. Ecker Judit – tagozatvezető

2022.07.01.

Elérkezett a várva várt pillanat, 2022. március 12-én látványos gálaelőadás keretében ismét felgördült a függöny a felújított Andrássy úti Ybl palotában


Fotók: Ligeti Edina, Nagy Attila, Berecz Valter

2022.05.25.

Idén 16. alkalommal rendezték meg a Borászok Borásza Gálát és a Csillagok Sétánya is fényesebb lett egy újabb taggal


Idén Thummerer Vilmos lett a Borászok Borásza, akit az 50 legjobb magyar borász választott – maguk közül – a legjobbnak.

Budapesten a Zrínyi utcában minden Borászok Borásza tiszteletére elhelyezésre kerül egy-egy csillagdísz, amelyben gravírozással a győztes nevét láthatjuk. Ennek a csillagdísznek a gyártása és elhelyezése során valósulhat meg a LAKI cég támogatása.

Fotók: Földesi Máté és Mák Tamás

2022.05.06.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar új épületének pillanatképeit mutatja be ez a rövid videó, egészen a kezdetektől


2022.05.06.

Megújult Walter Rózsi, a híres operaénekes villája


Épített örökségünk megőrzése nélkül a nemzeti kultúra megóvása elképzelhetetlen – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Walter Rózsi-villa ünnepélyes átadásán. A május 18-án megnyíló épület a főváros legújabb kulturális helyszíne a Városliget vonzáskörzetében, amely elsősorban építészeti kiállításoknak és programoknak ad helyet.

Vashegyi György elmondta, hogy az MMA a magyar művészet nagyon széles spektrumát fogja át, amelyben az építészet központi helyet foglal el. Hiszen az intézményt Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet megteremtője alapította.

„Elődömnek, Fekete György elnök úrnak nagyon fontos volt a Magyar Építészeti Múzeum ügye, amely több mint ötven éve létező intézmény hatalmas gyűjteménnyel, ám saját épület és kiállítóhely nélkül”

A híres operaénekes, Walter Rózsi és családja számára 1936-ban tervezett villa felújítását 2020 őszén kezdték meg Kokas László építész tervei szerint, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) finanszírozásában, a LAKI Zrt. kivitelezésében.

Forrás: magyernemzet.hu
Fotó: MÉMMDK

2022.04.01.

Új, ötemeletes épülettel bővült a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara


Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új, több mint 4500 négyzetméteres, ötemeletes épületét, amelyet Kossuth Zsuzsannáról, az ország első főápolójáról neveztek el.

Az eseményen dr. Palkovics László, dr. Merkely Béla, Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella, valamint dr. Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója szalagátvágással adták át hivatalosan az épületet. Ezt követően az új szárny névadójának, Kossuth Zsuzsannának az emléktábláját megkoszorúzta az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében dr. Palkovics László, az egyetem nevében dr. Merkely Béla.

A karon közel 3600 hallgató tanul, akiknek plenáris előadásait hatékonyabban tudjuk megszervezni a 300 és 178 fős nagyelőadókban, a jól felszerelt új skill laborokban pedig magasabb szintű képzés biztosítható a Semmelweis Egyetem gyakorlatorientált stratégiai oktatási céljainak megfelelően.

Forrás: semmelweis.hu

2022.03.30.

Március 19-én ünnepélyesen tovább indították a Füzér Vára történeti rekonstrukcióját, melyet a Szent Korona Füzér vári őrzésének 500. évfordulóján fejeznek be


A 2026. évre kitűzött célt most a Vár konyha- és sütőházának megnyitásával egybekötve jelentették be. A szombati rendezvényen egy időkapszula került elhelyezésre, melyben a Vár helyreállítás történetének leírása, tervei, kapcsolódó dokumentumai, valamint a meghívottak személyes üzenetei lettek elzárva, melyek a vár falában 500 évig fognak piheni.

2022.03.28.