LAKI Zrt.

Épületlátogatás a Várban és a Márai Kulturális Központban


Egy csapatépítő találkozás keretein belül, a nem az építkezéseken dolgozó kollégák is megnézhették a csodás végeredményt a Lovarda és Főőrség épületében és az egykori Budai Polgári Casino, a most Márai Sándor Kulturális Központ belső tereiben.

Mindkét projekten a felújítást vezető projektmanager vezette körbe a kollégákat sok érdekes információt megosztva ezzel velük az épület szerkezetéről, anyaghasználatokról, felmerülő nehézségekről és végül a sikeres befejezésről.

Az épületlátogatás a Royal Guard Cafe-ban záródott egy kellemes vacsorával.

2021.11.10.

A Lovarda és Főőrség épülete


A West Hungária Bau Kft. és a LAKI Épületszobrász Zrt. konzorciumában felújított Lovarda és Főőrség épülete abba a fázisába érkezett, melyben már a térburkolat is elkészült, így remek képek készülhettek az elkészült munkákról.

2021.10.22.

LAKINAP 2021


A pandémia okozta egy év kihagyás után 2021. szeptember 25-én, szombaton megtartottuk az ez évi LAKINAP rendezvényünket, amin a vendéglátást – immár hagyományosan – Food- truck konyha biztosította.

Közel 100 gyermek próbálhatta ki magát Rodeó bika és ping- pong versenyeken, melyekben több kategóriában is születtek nyertesek. Az 1., 2. és 3. helyezést elértek Decathlon utalványokat és érmeket kaptak.  A felnőtt ping-pong és élőcsocsó bajnokságon pénznyereményt vihettek haza a kollégák, illetve családtagjaik.

2021.10.04.

15. Építők Vitorlás Kupája


A BYC utánpótlás vitorlázás támogatása érdekében 2021. szeptember 17.-én ismét megrendezésre került az Építők Vitorlás Kupája. Minden eddiginél nagyobb mezőnnyel és ami fontosabb, minden eddiginél nagyobb támogatási összeggel zajlott le az egész napos, jó hangulatú rendezvény.

2021.09.30.

Idén 15. alkalommal került megrendezésre a Borászok Borásza díjátadó, melyet a LAKI cég is támogat


Gratulálunk Bodó Juditnak, a 15. Borászok Borászának, Bányai Gábor Botondnak, a Borászok Barátjának és Takács Réka Emesének, a Jövő Borásza ösztöndíjasnak!

Az elismerés kerek évfordulójának alkalmából egy albumot is készítettek, melyben bemutatják a 15 év legjobb borászait.

A díjat Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben, Etyeken a Kárpát-medence 50 legjobb borászának. Maguk a borászok jelölnek és választanak győztest. 2021-ben Bodó Juditnak ítélték az elismerést, így most már az Ő neve is ott ragyog a Csillagok Sétányán, Budapesten a Zrínyi utcában. Minden Borászok Borásza tiszteletére elhelyezésre kerül itt egy-egy csillag talpazati emlékműben.

Egy legújabb kezdeményezés szerint pedig a győztesek nem csak a fővárosban, hanem saját borvidékükön is kapnak egy csillagot.

2021.06.30.

Befejeződött az Úri utca 72. felújítása


Az épület egy új központnak ad otthont, amely a világ élvonalába tartozó professzorokat hívhat meg és láthat vendégül Budapesten.

A budai Várnegyed egyik ikonikus saroképülete hosszú ideje üresen állt, állapota rohamosan romlott. A gazdag múltra visszatekintő épület egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a feltételezések szerint volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta.

Oroszlány Miklós építész a helyszínen arról beszélt, hogy több korszakot is el lehet különíteni, amelyek lényegesen meghatározták az épület mostani kinézetét. „Az egyik a késő barokk időszak, amikor a történeti épület kialakult, de hányattatott sorsa miatt nagyon kevés emlék maradt ránk. A másik ilyen jelentős időszak az 1939-40-es évek. Komoly átalakítást végeztek a házon: a pincelejáratot felújították, bővítették, és becsatornázták az épületet” – magyarázta az építész.

Az építész arról is beszélt, a háborúban a házat szinte a földszintig lebombázták, aztán a rekonstrukció során leegyszerűsítették architektúráját, utána pedig lakásokat alakítottak ki benne. „Amikor elkezdtünk vele foglalkozni, két alapelv volt. Az egyik, hogy az Úri utcai részt, amiről fotódokumentáció volt, késő barokk kori tagozatokkal és kőkeretes ablakokkal állítsuk helyre. A sétány felőli részről kevés fotó maradt fenn, sokszor átszabták, itt az volt a cél, hogy a különböző korok lenyomata látszódjon” – tette hozzá.

A többéves előkészítés és kétéves rekonstrukció eredményeként oktatási-tudományos funkciót lát el az épület, amely a PADME szerteágazó tevékenységének ad majd helyet, valamint egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg benne működését.

A Neumann János Egyetem Szenátusa május első napjaiban hagyta jóvá a Centre For Long-term Sustainability (központ a hosszú távú fenntarthatóságért) létrehozását, amely speciális kutatási- és ösztöndíjprogramot indít együttműködésben akadémiai és szakmai partnereivel. Emellett a felújított ház közösségi tevékenységeknek is otthona lesz.

„Szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni az épületet. Épületsétákat, gyerekprogramokat szervezünk a szobor köré, és az emeleten minden héten könyvbemutatókat fogunk tartani” – magyarázta lapunknak Bánkuty Tamás.

Forrás: magyarhirlap.hu

2021.06.23.

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát


Az ICOMOS-díjjal is elismert, nemzetközi jelentőségű műemléképület felújítása 3,2 milliárd forintból valósult meg.

Átadták a teljeskörűen felújított budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát. Az 1872-ben fölavatott, a második világháború óta romos épületet négy év alatt, a kormány 3,2 milliárdos támogatásával újították fel.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében arról beszélt: nemes feladat megmenteni egy épületet az enyészettől, de a kormány nem csak ezért támogatta a felújítást. Ennél fontosabb, hogy azt remélik, élet költözik e falak közé. A miniszter azt kívánta, hogy a magyarországi zsidó közösségek ne csak szabadon és biztonságban élhessenek Magyarországon, hanem virágoztassák fel újra azt a vallási és kulturális hagyományt, mely a holokauszt tragédiája előtt része volt Budapest és az ország kulturális gazdagságának.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke megköszönte az építők munkáját és a kormány támogatását. Azt mondta, hála nekik, több mint 70 év hányattatást követően olyan multifunkcionális teret hoztak létre, ahol újra felhangozhatnak a közösség imái, ősi dallamai, ahol lehetőséget biztosíthatnak a zsidó közösség fejlődéséhez és teret adhatnak „fantasztikus kulturális, közművelődési és turisztikai” eseményeknek. Felidézte: elődeik a környéken három különböző karakterű zsinagógát építettek, megteremtve ezzel a Dohány utca–Rumbach Sebestyén utca–Kazinczy utca közötti úgynevezett zsidó háromszöget. Mint mondta, bár a közösség tagjai pontosan tudják, hogy miben különböznek egymástól ezek a zsinagógák, a zsidónegyedként emlegetett városrész ma mégis „egységes szövetet alkot”. „Számunkra a zsidó közösség sokszínűsége alapérték”, a magyar zsidóságon belül egymás mellett élő hagyományok léte és elfogadása „nem a Mazsihisz újkeletű hóbortja” – mondta Heisler András.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke azt mondta, hogy a legtöbb állam félt kiállni a zsidó emberek mellett az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban a közelmúltban. Magyarország azon kevés állam egyike volt, amelynek volt ehhez bátorsága – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért az egész világ zsidó közössége hálás. Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete lélegzetelállítónak, mennyeinek nevezte a felújított épületet. A zsinagóga 150 éves – közölte, megjegyezve: falai sokat láttak már, jót is, de a második világháború alatt rosszat, harcot, halált. A magyarországi zsidó közösségnek sikerült túlélnie a holokausztot – mondta Jákov Hadasz-Handelszman. A nagykövet Izrael nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek helyreállítani a zsinagógát, elsősorban a magyar kormánynak.

Az átadó ünnepség elején a közösség tagjai díszmenetben vitték a Tórát a Dohány utcai Emánuel-emlékparktól a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógához, majd elhelyezték a zsinagóga tóraszekrényében.

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, továbbá Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármestere, és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere is.

A mazsihisz.hu-n olvasható leírás szerint a zsinagóga 1872-ben épült, az 1868-as zsidó kongresszust követően a magyarországi zsidó irányzatok között kialakuló ellentétek álltak megépülésének hátterében. Az ország zsidósága a kongresszus után ortodox, status quo ante és neológ hitközségekre szakadt. Az ortodox és a status quo zsidók nem fogadták el magukénak a Dohány utcai zsinagógát. A „Dohánnyal” való versengés szellemében a status quo közösség révén született meg a „Rumbach zsinagóga” a híres bécsi szecessziós építész, Otto Wagner tervei alapján.

Forrás: octogon.hu

2021.06.14.

A Magyar Vöröskereszt emléktáblát avatott a Magyar Nemzeti Múzeumon, alapításuk 140. évfordulójának alkalmából


1881. május 16-án alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét. Az idei, kerek évforduló alkalmából egy emléktáblát avattak fel az épület homlokzatán. A szűk körű megemlékezésen Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnökének köszöntője után Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója közösen leplezték le a fehér márvány emléktáblát. Az ünnepség koszorúzással, valamint Fodor Antalné dr, a Magyar Vöröskereszt alelnökének gondolataival zárult.

Az emléktáblát a LAKI Épületszobrász Zrt. felajánlásként készítette el a Magyar Vöröskereszt részére, mely nagy megtiszteltetés volt.

Forrás: Magyar Vöröskereszt Facebook

2021.05.28.

Építészeti értékeihez, múltjához és régi-új funkciójához méltó közösségi és kulturális tér született


Márai Sándor Kulturális Központ néven nyit újra Budapest I. kerületében az egykori Budai Polgári Casino: a közösségi és kulturális tér építészeti értékeihez, múltjához és régi-új funkciójához méltó, gondos felújításon esett át. Az építész-tervező JASSÓ Építészműhely Kft. (Jassó Sándor és Bársony Adrienn) mellett a belsőépítész este’r partners (Radnóczy Eszter) tervei a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében valósultak meg.

Az épület építészetileg kiemelkedő jelentőségű; legfontosabb terei az impozáns első emeleti díszterem és a főlépcsőház.

A tervezés megkezdésekor a belső udvar, a díszterem, az utcai homlokzatok csak halványan emlékeztettek az épület eredeti patinájára. A kulturális központ igényeit kiszolgáló funkciók és korszerű elvárások mellett végig szempont volt a meglévő értékek megtartása, azok tisztelete és helyreállítása.

A kivitelezés megkezdése előtt készült falkutatás, ami során látható volt, hogy az 1946-os homlokzat felújítás során teljesen újravakolták az egész homlokzati felületet, tehát semmilyen fragmentum nem maradt meg az eredeti architektúrából. A homlokzat eredeti állapotát csak archív képekből, képeslapokból ismerjük. A Krisztina tér és az Alagút utca homlokzatának egykori tagolása, a megsemmisített saroktorony, valamint a főlépcsőház és a díszterem visszaállításra került a történeti és levéltári kutatások alapján. Az egykori részletes homlokzati ornamentika teljes rekonstruálásához sajnos nem volt fellelhető elegendő forrás.

A kezdetektől fontos szempont volt, hogy az épület történeti helyreállítása hitelesen visszaállítható szinten készüljön.

Egy új tér született a belső udvar lefedésével, ami a központi lelke lett a háznak, mivel lényegében ez kapcsolja össze a meglévő tereket. Ennek a térnek belsőépítészeti szempontú újragondolásra volt szüksége.

A modern központi magoknak felületét nyomott mintás Kerlite burkolat képezi, amely a folyosóknak biztosít egyedi hangulatot, továbbá az udvarnak pedig izgalmas áthatásokat, mélységeket ad. Mivel ez a felület a látogatókhoz testközelben kerültek, így ezek mintája részletgazdagabb, a belső geometrikus stencil minta díszítettebb megjelenítésére volt lehetőség a korszerű technológiák által. Az alkalmazott díszítőművészet része volt a grafikai tervezésnek, ez fonódik össze a letisztult irányítórendszerrel, mint vizuális kommunikációs eszköz.

Az épület az átalakítás során visszanyerte fényét, ünnepi mivoltát. Újra teret adhat a művészetnek, kultúrának, a szellemi élet méltó központi találkozóhelyévé válhat. Olyan terek, térkapcsolatok jöttek létre, melyek a rendezvények megtartása során a pillanatot ünnepivé varázsolja. Legyen szó komolyzenei koncertről, kerületi ünnepi alkalmakról, bálok, esküvők, kiállítások és egyéb művészeti előadásokról.

Forrás: octogon.hu

2021.04.20.

Hamarosan megnyílik a Márai Sándor Kulturális Központ a volt Budai Polgári Casino Krisztina téri épületében


Nemrégiben elhagyta eddig székhelyét, az Andrássy-palotát a Budavári Művelődési Ház. Nemsokára elkészül új otthona a Krisztina tér 1. szám alatt, amely Márai Sándor Kulturális Központ néven nyit majd meg hamarosan.

A Krisztina tér sarkán, az egykori Budai Polgári Casino épülete 1893-ban épült Francsek Imre tervei alapján.

A tornyától és díszeitől megfosztott, elhanyagolt állapotba került ház a felújítás során főbb eredeti építészeti elemeit (például a sarokkupolát) és a hitelesen rekonstruálható díszítéseit is visszakapta, homlokzata azonban egyszerűbb formában, a díszek nélkül születik újjá. Megújult az első emeleti impozáns díszterem és a főlépcsőház is, a belső udvart pedig lefedték, hogy több teret nyerjenek az épületbe költöző kulturális központnak.

A megújult épület a tervek szerint eredeti pompájában, de a XXI. század követelményeinek megfelelő építészeti és technikai felszereltséggel várja majd a látogatókat. A kulturális intézmény alkalmas lesz majd közösségi programok, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, kiállítások megrendezésére. A Krisztina téri épületben már a műszaki próbaüzem zajlik, teljes terheléssel, ezért égnek a lámpák éjjel-nappal.

Forrás: pestbuda.hu

2021.03.24.