LAKI Zrt.

Somogyi Pál másodszorra részesült Az év belsőépítésze díjban


A Laki Péter által 1998-ban alapított „Az év belsőépítésze” díj immár tizenhetedik alkalommal került átadásra december 14-én, hétfőn, melyhez az ünnepélyes keretet a Pesti Vigadó biztosította.

Az eseményen díszvendégként részt vett és beszédet mondott Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Dr. Finta József Kossuth-díjas építész, a zsűri elnöke és dr. Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke.

Az év belsőépítésze 2014 címet Somogyi Pál érdemelte ki a székesfehérvári Szent Gellért Hotel és Tanulmányi Ház rekonstrukciójával. A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy Somogyi Pál a tőle megszokott, eddig beadott és ismert módon „magas szakmai színvonalon túl is különlegesen tiszta formákkal kiérdemelten, lenyűgöző eleganciával fogalmazta meg enteriőrjeit.

A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti a Velencei Nemzetközi Magyar Pavilon kialakítását, Jakab Csaba és Márton László Attila munkáját. Tőmondatos tisztasággal beszél ez a belső, és ismereteink szerint nagyon inspirálta a biennálé közönségét.”

A díjazott, a kitüntetést tanúsító aranyozott bronz emlékplakett mellett, dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és az alapítótól, Laki Pétertől, a Laki Épületszobrász Zrt. elnök- vezérigazgatójától egymillió forintos jutalmat vehetett át.

2015.12.18.

December 9-én átadásra került a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely új látogatóközpontja


A beruházás közbeszerzési pályázaton elnyert, európai uniós támogatottságú kivitelezés, melynekmegrendelője a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A beruházás során a látogatóközpont kiállításának helyet adó, rendezvények megtartására alkalmas fogadóépület és a kiszolgáló vizesblokkokat, öltözőket magába foglaló érkezési épület kivitelezésére került sor.A kivitelezési munka érintette a Kupavárhegy romterület védett műemléki területét is.

A megközelíthetőség és parkolás biztosítása érdekében új útcsatlakozást, aszfalt és térkő burkolattal ellátott közlekedési utak és parkolók létesültek. A fogadóépület bejárati homlokzatán és fedett udvarain kívül, föld alá süllyesztve készült és több, mint 1050 tő levendula került itt elültetésre. A két épületet kültéri rendezvények megtartására is alkalmas kőburkolatos szabadtéri rendezvénytér, színes díszkarókkal és díszfűvel telepített zöldfelület köti össze.

A látogatóközpont épületeit és a romterületet elválasztó természetvédelmi területen, a talajszinttől elemelt tölgyfa szerkezetű erdei úttal  biztosítottuk a két terület összeköttetését.

A tájépítészeti munkák során a terület szintkülönbségeit követő faszerkezetű támfalak készültek, melyekkel határolt sétaúttal biztosítják a létesítmény, a gyümölcsös és szőlős  körüljárhatóságát a látogatók részére. A területen a környezetrendezés magába foglalt közel 4550 tőke szőlő, több száz fa, több ezer cserje, évelő telepítését és a terület füvesítését.

Az avatási ünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára többek között beszélt arról, hogyaz új látogatóközponta Dél-Balaton térségének turisztikai vonzerejét gyarapítja, egyben kifejtette, hogy a beruházás „nyitánya” kell, hogy legyen a további fejlesztéseknek, amelyekkel bemutathatóvá válna a bencés apátsági kolostor és templom egykori pompája is.

Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, Somogyvár korábbi polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy Somogyvár település jelentősége abban áll, hogy itt ér össze „az ősi pogány magyarság” és a „keresztény európai magyarság”.

2015.12.18.

Télapó Ünnepség a LAKI Zrt.-nél

A gyerekek legnagyobb örömére december 7-én elérkezett a Télapó a LAKI Zrt. csemetéihez is, akik a krampuszok zenés elődadását követően nagy örömmel fogadták a hatalmas puttonnyal érkező Mikulást. Minden gyerek végighallgatta a jó tanácsokat és a fehér szakállú történeteit az útjáról, valamint a rengeteg tennivalójáról. Élvezettel fürkészték mozdulatait, miközben mindenki megkapott egy kisebb-nagyobb ajándékot.


2015.12.07.

A megújuló Klauzál téri Vásárcsarnok

Az alábbi videóval kívánjuk érzékeltetni a Vásárcsarnok elképesztő átalakulásának történetét.


2015.12.03.

Október 8-án megtörtént a máriagyűdi kegyhely átadása


Az átadáson beszédet mondott Udvardy György pécsi megyéspüspök és Hegyi László, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára.

A kegytemplom, a szabadtéri létesítmények, az oltár, a kápolna, a szobrok és padok felújítása, valamint a megközelítésüket segítő zarándokutak létrehozásával 21. századi szinten tud megvalósulni az idelátogatók kiszolgálása, és remélhetőleg az élmény is maradandóbbá válik e fejlesztések által.

A munkálatok eredményeként megújult a kegytemplom homlokzata, az épület statikai megerősítésével egyetemben. A környezet rendezése során támfalak és tereplépcsők megépítése mellett, fedett terek kerültek kialakításra, és megtörtént a Szent Ferenc-i ivókút rekonstrulása.

A kegyhely újdonsága a térbeli rózsafüzér alapú sétány. A sétány rózsafüzéren kis szemeket egyedi lámpatestek alkotják, az öt nagy szemet egy-egy burkolatminta jelképezi a kiemelt pontokon, pihenőállomásokon.

Forrás: magyarkurir.hu

2015.11.05.

Befejeződött a Pécs, Árnyas utcai Rehabilitációs központ kivitelezése


A pécsi Egyetem volt területén több épület elbontása után megépült a kétszintes Rehabilitációs központ és a hozzá tartozó parkoló.Az új épületben vizsgálók is helyet kaptak, egy nagy váróval, ahonnan beteghívó rendszer segítségével irányítják az ügyfeleket.

A kivitelezés rendkívül feszített tempóban, 5 és fél hónap alatt valósult meg, a Beruházó legnagyobb megelégedésére. Az épületet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Baranya Megyei Kormányhivatal közösen fogja használni.

2015.11.05.

Bokrétaünnepség a Füzéri Várban


Füzéri vár fogadóépületének, palotájának és kápolnájának ormai elérték a legmagasabb pontjukat, ezáltal a projekt újabb mérföldkőhöz érkezett. Ebből az alkalomból október 17-én, a felsővár palotájának és gótikus kápolnájának bokrétaünnepségét tartották meg.

Az ünnepség keretein belül Glattfelder Béla, gazdaságszabályozásért felelős államtitkár jelenlétében bokrétát helyeztek el a várkápolna tetején lévő kereszten, majd felszentelték azt az országzászlót, mely szintén az ünnepség keretében került elhelyezésre és felvonásra az alsó bástyán.

Több mint 2 milliárd forintból valósul meg a Füzéri vár 16–17. századi fénykorát idéző rekonstrukciója, mely a 21. századi látogatói igényeket ötletes megoldásokkal egészíti ki. Kiépül a vár palotaszárnya, gótikus kápolnája és az alsó bástya. Maga a projekt várhatóan az év végéig fejeződik be, így a 2016-os tavaszi nyitástól már látogathatóvá válik.

Forrás: boon.hu

2015.10.19.

11 hónap felújítási idő után átadtuk, a Klauzál téri Vásárcsarnokot


Az épület szerkezetig lett visszabontva, ugyanis több helyen beázott, és a hosszú évek alatt az állapota életveszélyessé vált. A felújítás után letisztult, átlátható, egy vásárcsarnokhoz méltó épületet járhatnak körbe azok a vásárlók, akik a Klauzál téren szeretnék eltölteni a délelőttjeiket.

Építettünk mozgólépcsőt és egy panorámalifttel is gazdagodott a vásárcsarnok, amiből az egész létesítmény jól megfigyelhetővé válik A felső emeletről minden boltba beláthatunk, ez még érdekesebbé teszi az élményt, hogy akár egy hentes pultja mögé is betekintést nyerhetnek az arra tévedők.

Forrás: velvet.hu

2015.10.19.

Június 19-én megtörtént a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház hivatalos átadási ünnepsége


A magyar kultúra, a magyar művelődés ügyét szolgálja a ma megnyitott Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László a színházban péntek este tartott ünnepi hangverseny előtt.

A beruházásban teljesen felújították a színházteret, illetve korszerűsítették a színház-, világítás- és hangtechnikát is. Ismeretterjesztő céllal modern tanösvényt hoztak létre, interaktív, a barlang kialakulásának, a kőzetek és keletkezésük történetét, körülményeit bemutató felületekkel.

Forrás: hirado.hu és napigazdaság.hu

2015.06.30.

Június 10-én átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult parkrészeit


Lázár János elmondta, hogy a kormány tervei szerint az eddig felújított Esterházy-kincsek, amelyek jelenleg az Iparművészeti Múzeumban vannak, visszakerülnek Fertődre. Emellett a kormány „elszánt és elkötelezett abban is”, hogy az operaház, Esterházy Miklós és hitvese, gróf Cziráky Margit sírja, a víztorony, a lovarda és minden olyan létesítmény, amely a kastélyhoz tartozik, megújuljon.

A politikus a kastélyegyüttes történelmét felelevenítve úgy fogalmazott, hogy aki ismeri a barokk kultúrát, az tudja, a kert és az épület egymásnak mellé rendelt társai, Esterházy „fényes” Miklós hagyatéka pedig bizonyíték arra, hogy a barokk egy életforma is. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Európa egyik legszebb barokk együttesének vagyunk a tulajdonosai.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója szerint az 1908-ban, gróf Cziráky Margit által alapított kert Magyarország legnagyobb rózsakertje lesz, és génbank funkciót is kap majd, miután Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítő több mint hétszáz saját nemesítésű rózsafaja kerül oda.

Az 1906-ban kialakított Angolkertben megújították a sétautakat és növényismertető táblákat helyeztek ki. Az Északi parkban a faállományt állították helyre.

Forrás: kormany.hu (MTI) Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

2015.06.30.

Megtörtént a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház műszaki átadása


Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is megtekintette a Kőfejtőt, soproni látogatásuk alkalmával, dr. Fodor Tamás polgármester társaságában, melynek során kifejezték tetszésüket az elkészült munkákkal kapcsolatosan.

A Fertőrákosi Barlangszínház a 2015. június 19-i ünnepi megnyitóját követően változatos programokkal várja a kedves látogatókat.

Fotó: Pluzsik Tamás.

2015.04.16.

Balassa János Kórház átalakítás és új épületrész építése


Az építkezés végeztével kialakításra került egy új négyszintes épület, illetve a meglévő Műtő Diagnosztikai Blokkban a Röntgen osztály felújítása, folyamatos üzemelés alatt.

A Röntgen osztály helyiségeinek átalakítása az újonnan beszerzett betegvizsgáló berendezések telepítése miatt vált szükségessé, mely szerkezet megerősítéssel is járt. A műtő blokk közelsége miatt rendkívül fegyelmezett munkavégzésre volt szükség. A Műtő Blokkot és az Új épületet egy híddal kötöttük össze, melynél a teljes homlokzati üvegfalat meg kellett bontani és átépíteni.

Az új épületszárnyban járó- és fekvőbeteg ellátáshoz szükséges helyiségek kerültek kialakításra, a látás és hallás zavarral élők számára vakvezető sávok és mobil indukciós hurok szolgál segítségül.

A gépészeti rendszereket egy modern épületfelügyeleti rendszer ellenőrzi. Számos betegvizsgálóra és több szinten kórtermek kialakítására került sor, a mai kor igényeinek megfelelően.

Az épületben 3 liftet kellett telepíteni az akadálymentességi szempontokra való tekintettel. A meleg, nyári időszakban a mennyezeti hűtés és az ablakok elé elhelyezett árnyékolók teszik kellemesebbé a hőmérsékletet.

2015.02.09.

Pécs, Székesegyház és Magtár rekonstrukció


A Székesegyház Délkeleti tornyának legjelentősebb feladatai a teljes homlokzat kőrestaurálási munkája, a belső lépcsőkarok felújítása és födémek faszerkezetének cseréje volt.

Új vízkivezetési pontokat alakítottunk ki, és az Apostolok alatt új csatorna került kialakításra. A felújított tető közepére acélszerkezetből egy podesztet és a Délnyugati toronyból odavezető járdát építettünk a tetőből kiemelkedő kő pillérekre. Továbbá a Székesegyház homlokzati és a belső terek világításának teljes átalakítása valósult meg.

A felújított Püspöki Magtárban két szinten pince fog üzemelni, kiállító terekkel és vendéglátó funkcióval. A földszinten egy vetítőterem fogadja a látogatókat, az I. emeleten pedig egy konferenciaterem és egy külön terem biztosít helyszínt a jövőben megvalósuló rendezvényeknek.

Az épületben két lift segíti a szintek közötti közlekedést. A tetőszerkezetet át kellett építeni egy acél rácsos tartó beépítésével és a tetőtérbe lettek telepíve a gépészeti berendezések. A homlokzat új felületképzést kapott és új ablakokat kerültek beépítésre az ácstokok újragyártásával.

2015.02.09.