LAKI Zrt.

Befejezés előtt az Aria Hotel


Befejezés előtt áll a Bazilika szomszédságában, a Hercegprímás utca 5. szám alatti ötcsillagos Aria Hotel projektünk, amelynek generálkivitelezési munkáit 2013. júliusában kezdtünk. A kilenc szintes, 49 szobás, zenetematizációra épülő luxusszálloda belsőépítészetét VarroDesign jegyzi. A szobákat híres zeneszerzőknek, zenészeknek "dedikálják" és a zenekönyvtárak anyagát, a könyveket és DVD-ket a vendégek használatára bocsátják majd.

Az épület több egyedi, különleges műszaki megoldással biztosítja a szállodai vendégek belvárosi luxus kikapcsolódását. Így például a szálloda minden szobája „hangversenytermi” akusztikai követelményeknek felel meg - a hosszas akusztikai próbák és mérések során meghatározott - akusztikus hangszigetelő válaszfalak és rétegrendek, valamint a legfejlettebb szobai hangrendszerek révén. Az épület teljes épületgépészeti rendszere - ma még szinte egyedülálló módon - teljesen földgázfüggetlen, a teljes létesítmény fűtési, hűtési igényét a legmodernebb levegő-hőszivattyús rendszer biztosítja, így gondoskodva az üzemeltetési költségek megfelelő szinten tartásáról.

A projekt további műszaki különlegessége, hogy az épület frekventált elhelyezkedése, valamint a tetőre tervezett SKYBAR miatt valamennyi gépház (légtechnikai központ, hőközpont, hi-fog központ, medencegépészet, stb.) nem a tetőszinten, hanem a mélypincében került elhelyezésre. Az épület pinceszintjén készült el a HARMONY SPA, amelyben úszómedence, jakuzzi, masszázsszobák, szaunák, gőzfürdő, fitness kapnak helyet, biztosítva a vendégeknek a teljes kikapcsolódás és feltöltődés lehetőségét. A földszinten került kialakításra az étterem és látványkonyha, a bár, a könyvtár és egyéb közösségi terek, míg a tetőszinten lévő SKYBAR-ban a város feletti panorámát élvezve pihenhetnek az ide látogatók.

A körfolyosós épület belső udvarán került kialakításra az ATRIUM, amelyet - Európában ritkaságszámba menően - acél tartószerkezet nélküli, kizárólag üvegelemekből álló, íves üvegtető fedi, melynek könnyedsége igazán különleges hangulatot és térérzetet ad a vendégeinek.

2014.12.02.

Somogyvári látogatóközpont épül


Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány társfinanszírozásával megvalósuló „Somogyvár, bencés apátság Szent László Nemzeti Emlékhely fejlesztése” című projekt új mérföldkőhöz érkezett: 2014 őszén megkezdődik a látogatóközpont építése a bencés apátság romjainak a szomszédságában.

A beruházás kivitelezési szerződést, mint projektgazda, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke, Sághi Attila és a kivitelezési közbeszerzési eljárás nyertese, a LAKI Zrt. elnök-vezérigazgatója, Laki Péter látta el kézjegyével. Az ünnepélyes aláírásnak Somogyvár Község Önkormányzata adott otthont, hangsúlyozva ezzel, hogy az Önkormányzat együttműködő partnerként támogatja a fejlesztés megvalósulását.

A projekt célja Szent László király életművének és az apátság történetének méltó bemutatása. A fejlesztés kiterjed a különleges természeti környezetben fekvő apátsági, nyitott romterület műemléki megóvására, a romterület és a látogatóközpont közötti területek környezetrendezésére is. A látogatóközpont komplex turisztikai szolgáltatásokkal, a legkorszerűbb múzeumtechnológia alkalmazásával, interaktív elemek felhasználásával a történelem élményébe avatja be a vendégeket.

Forrás: forsterkozpont.hu

2014.10.30.

Megújul a füzéri vár


A füzéri várgondnokság "Élő Vár Zemplénben" című projektjét két évvel ezelőtt 1 milliárd 544 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették, a beruházás az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósul meg, a kivitelezést a LAKI Zrt. végzi, azzal a tervek szerint egy év múlva végeznek.

Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője az alapkőletételt követően újságíróknak azt mondta: bár most a vár részleges rekonstrukciója kezdődik meg, a cél a teljes felújítás, erre a mostani uniós fejlesztési források lehetőséget biztosítanak. A mostani munka tartalmazza az úgynevezett felső-vár részleges rekonstrukcióját, megújul a palotaszárny, a várkápolna és az alsó bástya.

Mindezekhez kapcsolódóan informatikai rendszert is kiépítenek, amely biztosítja a jelenlegi és a jövőben kiépülő turisztikai látványosságok közötti kapcsolatot, informatikai vezérlést, biztonság technikát, jegyrendszert.

A fejlesztés célja, hogy a zempléni térség egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága még inkább az idegenforgalom középpontjába kerüljön.

Forrás: MTI és havasok.hu

2014.10.30.

Felújításra kerül a Klauzál téri vásárcsarnok


2014. augusztusában a Laki Épületszobrász Zrt. megkezdte a Budapest VII. kerület Akácfa utca 42-48. szám alatt található Klauzál téri vásárcsarnok felújítási és átalakítási munkálatait, mely során a csarnok épülete teljesen megújul.

Az 1897-ben épült, műemléki környezetben található helyi védettségű épület felújítására, átalakítására és galériával történő bővítésére irányuló programjának elsődleges célja a piaci funkció megőrzése, a meglévő élelmiszer áruház elhelyezése mellett.

A felújítás látványtervei sok reménnyel kecsegtetnek. A korabeli „díszletek”, az öntöttvas épületszerkezet és tetőfaburkolat között a jelenkor technikája - mozgólépcsők, felvonók - kerülnek beépítésre.

A kivitelezési várható befejezése 2015. szeptember.

2014.10.30.

Felavatták Pannonhalmán az Apátsági Major Látogatóközpontot


A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont 2014. július 10-én nyitotta meg kapuit.

Ezen a napon az épületet ünnepélyesen Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter avatta fel, amelyben a mintegy 1000 m2 alapterületű állandó és ideiglenes kiállítóterek mellett konferencia- és kulturális rendezvényközpont is létesült, 180 fő befogadására alkalmas nagyteremmel, és 15 fős különteremmel, illetve ezeket kiszolgáló, korszerűen felszerelt konyhával. Az épületben továbbá kávézó-cukrászda, ajándékbolt, turisztikai információs pont várja a turistákat, ezekhez kapcsolódó látogató- és családbarát kiszolgáló infrastruktúrával.

A most átadott, több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult beruházásról a miniszter emlékeztetett arra: a tavaly év végén zárult finanszírozási ciklusban a kormányok pártállásra való tekintet nélkül támogatták a pannonhalmi főapátság fejlesztését, így a pannonhalmi bencés közösség beruházásokra 2007 és 2013 között összesen mintegy 5 milliárd forintot nyert el uniós és magyar kormányzati forrásból.

A megújult létesítményt megáldva Várszegi Asztrik püspök, főapát arról beszélt: az ad nekik erőt, hogy rendre újjáépítsék a romba dőlt falakat, hogy "a mi alapállásunk, hogy szeretjük ezt a helyet".

Forrás: MTI, kormany.hu

2014.10.30.

Az év belsőépítésze – 2013 díjátadó


A Laki Péter által 1998-ban alapított „Az év belsőépítésze” díj immár tizenhatodik alkalommal került átadásra június 3-án, kedden, melyhez az ünnepélyes keretet a Pesti Vigadó Díszterme biztosította.

Az eseményen díszvendégként részt vett és beszédet mondott Dr. Finta József Kossuth-díjas építész, a zsűri elnöke, Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, dr. Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke és Lakatos Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem műszaki igazgatója.

„Az év belsőépítésze” elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. A Laki Péter által magánkezdeményezésként alapított díj átadó ünnepsége állandó találkozóponttá nőtte ki magát az építész szakma és az építőiparban tevékenykedő beruházói és kivitelezői kör képviselőinek életében. Az eddig eltelt 16 év alatt ráfordított és tanúsított energia, kitartás, következetesség és nem utolsósorban pénz által.

2013-ban Az év belsőépítésze címet Gothárd Erzsébet és Magyari Éva érdemelte ki a Pesti Vigadó és a Zeneakadémia rekonstrukciójával. A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy: „a Vigadó esetében visszaálltak az eredeti térstruktúrák és gyarapodtak is kitűnő kiállítási terekkel, a Zeneakadémia esetében is letisztult funkciójú terek újjáéledésének vagyunk tanúi, és többek között a restaurátori munkák olyan mélységéről győződhetünk meg, amelyek során a korábbi rekonstrukciók által elfedett falburkolatok, színezések éledtek újjá.

A zsűri e két kiváló munka között nem tudott, és nem is akart dönteni, így azt javasolja, hogy ebben az évben két díj – azonos mértékben, nem megosztva – kerüljön kiosztásra.” A díjazottak, a kitüntetést tanúsító aranyozott bronz emlékplakett mellett, dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és az alapítótól, Laki Pétertől, a Laki Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatójától egymillió forintos jutalmat vehettek át.

Forrás: vg.hu

2014.06.23.