LAKI Zrt.

Sportközpontot avattak a Műszaki Egyetemen


Világszínvonalú sportlétesítmény átadására került sor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A régi, rossz állapotú tornatermek helyett a hallgatók és a kerület lakói mostantól a legmagasabb színvonalon, igényes környezetben sportolhatnak.

A központot Tarlós István főpolgármester adta át a diákoknak, az eseményen Cseh László és Hídvégi Vid olimpikonok is részt vettek.

A kampusz közepén elhelyezkedő, korábbi csarnoképületből átalakított, a legmodernebb sportberendezésekkel felszerelt sportlétesítmény 3000 négyzetméteres, 2 nagyobb torna-, teremfoci termet, 4 fallabda pályát, továbbá küzdősport-termet (cselgáncs, jógaoktatás) fitness- és konditermet, aerobik, spinning és falmászó, valamint teremfoci részlegeket tartalmaz.

A komplexum befogadóképessége hatalmas, az egyetem heti mintegy 10.000 fős forgalomra számít, egyszerre pedig százötvenen tudnak kényelmesen sportolni benne.

Forrás: Újbuda Média

2012.10.01.

Szerkezetkész a Zeneakadémia


Bokrétaünnepet tartottak a Liszt téren augusztus 2-án abból az alkalomból, hogy a tartószerkezetek elérték legmagasabb pontjukat, ezzel az épület szerkezetkésszé vált.

Batta András rektor beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Zeneakadémia a pincétől a padlásig teljesen megújul a modern technológiák segítségével és a hagyományok megőrzése mellett. Mint ahogy felidézte, 2011. augusztus 26-án írták alá az Arcadom Zrt.-LAKI Zrt.-Swietelsky Magyarország Kft. alkotta konzorciummal a kivitelezői szerződést és az érdemi munkákhoz szeptemberben láttak hozzá. A tervek szerint 2013 őszén itt kezdik majd a tanévet.

A Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zeneoktatás megújuló központja elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló rekonstrukció - a Wesselényi utcai, Ligeti György nevét viselő épülettel együtt - az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezők Zielinsky Szilárd statikus mérnök közreműködésével készült Liszt téri épületet Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc tervei alapján újítják fel. Mivel az 1907-ben készült épületnek újabb terheléseket is viselnie kell, ezért a Swietelsky Magyarország 1200 furatot helyezett el a talajban, melyeket betonnal töltött meg. Ez az alapozás segíti a július végén beemelt, mintegy 26 tonnás acélszerkezet megtartását is, mely a hangversenyterem felett ível át, és amire a Nagyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket helyezik majd el. "2500 m³ sittet szállítottak el, 3000 m³ betont és 450 tonna acélszerkezetet építettek be az épületbe" - világított rá az építkezés nagyságrendjére a rektor.

"A munka sava-borsa azonban még hátravan" - emelte ki Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, utalva a hátralévő épületgépészeti, -villamossági, akusztikai szigetelések, falburkolatok, belsőépítészeti és restaurátori feladatokra. Laki Péter, a Laki Épületszobrász Zrt. igazgatója szerint egy ilyen munkához nem elég a korrekt szerződés, a jogszabályokon és a közbeszerzés útvesztőin való átjutás "kell, hogy az épület is hasson ránk" - fogalmazott. Az építők közül többen, például a hatalmas acélszerkezetek beemelésével bravúrosan dolgozó toronydaru-kezelők, emléklapokat vettek át a rektortól, majd Boldoczki Gábor világhírű trombitaművész és tanítványa, Siket István duója játszott, miközben a tervezők, építők, valamint az egyetem szalagjaival díszített bokréta a magasba emelkedett. (Az ünnepség vidám hangulatához az In Medias Brass Quintet is hozzájárult játékával.)

A Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zeneoktatás megújuló központja elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló rekonstrukció - a Wesselényi utcai, Ligeti György nevét viselő épülettel együtt - az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezők Zielinsky Szilárd statikus mérnök közreműködésével készült Liszt téri épületet Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc tervei alapján újítják fel.

Forrás: fidelio.hu

2012.08.03.

Milliárdos orvostechnológiai és informatikai fejlesztés Szekszárdon


Ünnepélyes keretek között helyezték el csütörtökön a Tolna Megyei Balassa János Kórház 3,6 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló új tömbjének az alapkövét. A program keretében milliárdos értékű műszer- és eszközparkkal is gazdagodik a kórház.

Az eseményen dr. Muth Lajos főigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Szócska Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárát, s felolvasta az alapkőben elhelyezett jövőnek szóló üzenetet. Az ünnepségen részt vett Tóth Ferenc kormánymegbízott, több országgyűlési képviselő, s számos kórházi vezető, dolgozó.

Dr. Szócska Miklós államtitkár beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik megálmodták, megtervezték, vagy már dolgoznak a beruházás kivitelezésén. Mint mondta, a kórház a megye legfontosabb ellátási intézménye, s ennek jegyében kívánt az érintetteknek jó munkát, erőt és türelmet, hiszen nem egyszerű egy uniós projekt levezénylése. A kórházat korábban fenntartó megyei közgyűlés alelnöke, dr. Pálos Miklós hangsúlyozta, aki alapkövet tesz le, az a jövőt építi. Dr. Török Krisztina, a megyei kórházat fenntartó GYEMSZI főigazgatója abbéli reményének adott hangot, hogy jövő nyáron már a beruházás átadását lehet ünnepelni.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, a beruházás célja a gazdaságtalan, pavilonos, a modern orvos-diagnosztikát befogadni képtelen épületegyüttes kiváltása. A mostani fejlesztés során a másik pályázati támogatásból épülő sürgősségi osztály fölé emeletet építenek, a lebontott nővérszálló helyén pedig háromszintes szárnyat emelnek, amit összekötnek a műtőblokkal.

Milliárdos orvostechnológiai és informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak. A 2013-ra felépülő tömbben 93 betegágy kap helyet. Oda kerül majd a kardiológiai és az ideggyógyászati osztály, a nephrológia, és 12 ággyal bővülhet a központi intenzív osztály. Több mint 100 féle orvosi műszer és berendezés, köztük MRI, 3 röntgen és 4 ultrahang, valamint a kapcsolódó informatikai eszközök szolgálják majd a betegek gyógyulását. Később az általános belgyógyászat, a tüdőosztály és az onkológia elhelyezését is szeretnék ugyanilyen módon megoldani.

Az alapkőben elhelyezett kapszulát a kivitelező LAKI Zrt. dolgozói Béres Lajos vezérigazgató-helyettes közreműködésével helyezték el véglegesen az alapkőben. A jövőnek szánt üzeneten kívül elhelyezték benne a beruházás alaprajzát, a támogatási szerződést, szórólapot a beruházásról, a projekt háttéranyagát és a csütörtöki Tolnai Népújságot.

Az ünnepség után, a folytatásra vonatkozó kérdésünkre dr. Szócska Miklós azt válaszolta, bízik abban, hogy a következő uniós tervezési időszakban is kiemelt szerepet kap az egészségügy. – Mindenképpen azt tervezzük, hogy folytatjuk az egészségügy korszerűsítését – mondta az államtitkár.

Forrás: teol.hu

2012.07.02.

’Tapintható Láthatatlan’ Vaktérkép Térplasztika Szentendrén


A ’Tapintható, Láthatatlan’ projektek keretében a helyi Rotary Clubok, támogatókkal maguk mögött, egy háromdimenziós, az adott város látképének egy részét vagy a város egy kiemelt építészeti, vagy természeti adottságait, művészi formában bemutató „tapintható vaktérképet” állítanak fel a város adott pontján.

A térkép (szobor) lehetőséget ad a gyengén, vagy egyáltalán nem látó emberek számára, hogy az épített vagy természeti környezet olyan részeit is valóságosnak tudják megélni (kitapintani), amelyek egyébként csak a látó emberek számára nyújtanak örömet. A térkép a konkrét térbeli formák megjelenítésén túl a vakok és gyengén látók nemzetközi írásjeleivel (Braille-jelek) rövid leírást is tartalmaz a témával kapcsolatban. Természetesen egy ilyen térkép felállításának olyan helyen van értelme, ahol sok turista illetve pihenni, kikapcsolódni vágyó helyi lakos rendszeresen megfordul, így egy ilyen alkotás nemcsak a látásukban korlátozottak számára nyújthat élményt, hanem minden arra járónak, különösen a gyerekek számára érdekes, tanúságos, közvetlenül megélhető, tapasztalható művészeti alkotás.

Ilyen vaktérkép felállítására került sor többek között Pécsett, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten, a Vigadó téren, illetve a Mátyás templommal szemben, de számos külföldi városban is..

A Szentendre belvárosát a Bükkös parttól a Templom-dombig, illetve a református templomtól a Dunáig bemutató, kő talapzatra helyezett bronz plasztika felállítása a Főtér és a Bükkös patak között felújításra került Dumtsa Jenő utcában, a Tourinform iroda közelében fog megtörténni. A műtárgy kivitelezésére Páljános Ervin szobrászművészt kértük fel.

A mintegy 2 millió forintos költségvetésű projekt pénzügyi hátterét a Szentendrei Rotary Club a hagyományos Adventi forralt-bor árusítás mellett a tagok befizetéseiből, franciaországi Rotary Klubok hozzájárulásából és az alábbi cégek, intézmények támogatásából teremtette elő:

• OTP Bank Nyrt.
• Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (Nemzeti Erőforrás Minisztérium)
• Laki Épületszobrász Zrt.
• Szamos Cukrászda
• Szentendre Önkormányzata

2012.06.13.

Megújult a fertődi Esterházy-kastély


A kormány elkötelezett a fertődi Esterházy-kastély felújításának végigvitelében - mondta Zumbok Ferenc kormánybiztos a kastélyrekonstrukció első ütemének átadási ünnepségén szerdán.

"A miniszterelnök személyes ügyének tekinti Eszterháza további fejlődését, fejlesztését" - közölte a kormánybiztos. Zumbok Ferenc kiemelte: Eszterháza kulturális szellemiségét kell tovább örökíteni, ezt a célt szolgálja az a szándék, amelynek értelmében közép-európai kulturális központtá szeretnék alakítani a barokk kastélyegyüttest.

Esterházy Fényes Miklós éppen 250 évvel ezelőtt kezdte meg az európai uralkodói udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia építését. A több mint két évvel ezelőtt kezdődött rekonstrukciót az Európai Unió támogatja. A felújítás első ütemére több mint 1,5 milliárd forintot költöttek. Ebből a forrásból megújították egyebek között a kastélyépület homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit, megszépítették díszudvarát. A restaurátorok újjávarázsolták például a barokk kastély ékköveit: a nyári ebédlőt, a nyári hűsölőt, további a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált. A díszudvart parkosították, a korábban nagy kiterjedésű kavicsos területet füvesítették és virágokkal ültették be.

A rekonstrukció már zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakk kabinetet, renoválják a télikertet és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel mintegy 2 milliárd forintos költségből.

A harmadik rekonstrukciós ütemre a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a napokban adta be a pályázatot. Ennek tervezett költsége 1,7 milliárd forint. Ebben a felújítási szakaszban a nemzetközi kisugárzású zenei kultúra fellendítésének feltételeit szándékozzák megteremteni. Ezentúl felújítják Mária Terézia egykori lakosztályát is.

Az avatóünnepségen Joseph Haydn egy ritkán hallható zeneművével tisztelegtek az egykor a kastély falai között alkotó zeneszerző előtt, majd megnyitották a 17.-19. századi arisztokrata gyermekportrékat felvonultató kiállítást, amely június 17-ig látogatható.

Forrás MTI
Fotók: Batár Zsolt

2012.06.01.

"Fel a Püspökvár tornyába! Nyit az új látogatóközpont is"


Átadtuk a „Lébény- Győr-Káptalandomb komplex turisztikai attrakció fejlesztés” pályázat keretében megvalósult látogatóközpontot. "A Káptalandomb igazi turisztikai célponttá válhat a most elkészült fejlesztések révén. Látogatható többek között a Püspökvár tornya és a Bazilika-múzeum. A vendégeket a Zichy Ferenc Látogatóközpont fogadja.

A „Lébény- Győr-Káptalandomb komplex turisztikai attrakció fejlesztés” pályázat keretében, az Európai Unió 561 millió forinttal támogatta a 670 millió forintos beruházást. A felújítások során az eddig nem látogatható, értékes műemlék épületek válnak a nagyközönség által látogatható kulturális-turisztikai célponttá. Az épületek felújítását átfogó építészeti, művészettörténeti és régészeti kutatások előzték meg, számos rejtett értéket feltárva.

Dr. Pápai Lajos megyéspüspök kiemelte, Zichy Ferenc a török idők után az újjáépítés kiemelkedő alakja volt, nem véletlen hát, hogy a látogatóközpontot az egykori győri püspökről nevezték el. Hozzátette, a szakrális értékek bemutatásán túl csodálatos élményt nyújt a Püspökvár tornyából nyíló panoráma. A Győri Egyházmegye beruházásában elkészült a lébényi Szent Jakab római katolikus templom homlokzatának és tetőszerkezetének megújítása, valamint a Szent Jakab Zarándokház kialakítása a régi műemlék plébániaépület felújításával.

Győrben, a Káptalandomb 11. szám alatti műemlék épületet újították fel és alakítottak ki benne a Győri Egyházmegye történetével foglalkozó múzeumot, a földszinten kegytárgyüzlettel. A Káptalandomb 13. számú épület a Látogatóközpont szíve, ahová megérkeznek a turisták. Az épületben információs központ kapott helyet, ahol a turisták a Káptalandombon található látványosságok látogatására vehetnek jegyet, valamint innen indulnak az idegenvezetések is.

A Székesegyház tornyától északra lévő kétszintes XIX. századi helyiség reprezentatív kiállító teremmé alakult át. A püspökvár tornya látogatható lesz a nagyközönség számára, mint kilátó pont. A torony tetejére vezető lépcső melletti toronyhelyiségekben kiállító termeket alakítottak ki.

A Káptalandombon olyan kincsek, zarándoklati célpontok találhatók, mint Szent László hermája, a Könnyező Szűzanya kép, vagy Apor Vilmos síremléke. Újdonságként látható a lovagkirály Szent László koponyacsontja alapján készült arcmása. A Püspökvár tornyába vezető úton magyar szentek, köztük László és István ereklyéit is felfedezhetjük. Az avatáson a beruházást Széles Sándor kormánymegbízott méltatta, Simon Róbert Balázs alpolgármester pedig kiemelte, Győr ismét egy kiemelkedő idegenforgalmi kínálattal gazdagodott. A Zichy Ferenc Látogatóközpont május 22-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt."

Forrás: Győr24
Fotó: Szabó Béla Öttevény

2012.05.24.

Az év belsőépítésze díjátadó a MOM-ban


A Laki Péter által 1998-ban alapított díj immár tizennegyedik alkalommal került átadásra, melynek ünnepélyes keretét idén a MOM Kulturális Központ biztosította.

Az eseményen díszvendégként részt vett és beszédet mondott Pokorni Zoltán a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere. Továbbá részt vettek Dr. Finta József Kossuth-díjas építész, Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke.

"Boltot nyitni könnyű, nyitva tartani azonban nehéz. Ezt egy bolt tulajdonos barátom mondta egyszer. Valahogy így van ez a díjaknál is. Az év belsőépítésze díj azonban 14 éve töretlenül minden esztendőben megjutalmazza az arra legérdemesebb belsőépítészt. Idén ismét szeretném megköszönni Csavarga Rózsának, hogy ilyen fantasztikusan széppé varázsolta terveivel az új MOM Kulturális Központot, büszkeséggel tölt el, hogy 2012-ben is elnyerte az év belsőépítésze címet." - mondta Pokorni Zoltán

„Az év belsőépítésze” kitüntető címet a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa az adott évben megvalósult kivitelezések közül arra legérdemesebbnek tartott belsőépítészeti munkáért. A Dr. Finta József által vezetett szakmai zsűri tagjai között képviselteti magát a Magyar Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Alkotóművészek, a Képző-és Iparművészek és a Magyar Belsőépítészek szakmai egyesületei. A Laki Péter kezdeményezésével létrejött díj a szakmai elismerésen túl egymillió forintos jutalmat jelent a díjazott belsőépítész számára.

A díjátadó zártkörű, de a pályázati munkákból rendezett kiállítás 2012. május 31-ig megtekinthető a nagyközönség számára is a MOM Kulturális Központban.

Forrás: hegyvidek.hu

2012.05.16.

A LAKI Zrt. a kivitelező Tihanyban


A Tihanyi Legenda Projekt kivitelezői munkáira kiírt közbeszerzési pályázatot a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte. Az erről szóló szerződést a napokban írták alá a tihanyi polgármesteri hivatalban.

Tihany Község Önkormányzata hosszú előkészítő munka után idén indította útjára a Tihanyi Legenda című projektjét, amelynek kiemelt támogatásáról még 2010-ben döntött a kormány. A projekt részeként megújul a balatoni nagyközség főtere, aminek köszönhetően az Apátsággal vizuális kapcsolat jön létre. A megújuló központból eltűnnek az aszfaltburkolatú utak, és a környezethez illeszkedő kockakő-burkolatot és zöld felületeket kapnak a történelmi utcák. A projekt részeként teljesen felújítják az Ófalu és az Apátság között futó Pisky-sétányt. Ugyancsak új burkolatot kapnak az Ófalu utcácskái, így esztétikus környezetben lesznek megközelíthetőek az ódon épületek. Új turisztikai attrakció is készül a Tihanyi Legenda Projektnek köszönhetően, hiszen a korábban lerombolt Kálvária építményeinek helyreállításával újabb vonzó helyszínnel gazdagodik a település.

A turisztikai szezon meghosszabbítását is célzó, összességében 793 millió forintos Tihanyi Legenda Projektet (KDOP-2.1.1/A-09-2f-2010-0001) az Európai Unió és a Magyar Állam a Közép-Dunántúli Operatív Programon (KDOP) keresztül 599 millió forinttal támogatja. Az erről szóló támogatói szerződést még júniusban írta alá Tósoki Imre, Tihany polgármestere és Temesvári Balázs, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás ideje alatt sem szünetelt a munka Tihanyban, hiszen az elbontásra ítélt, szocreál telefonközpont épületét a tulajdonos a nyáron kiürítette, így annak bontása hamarosan megkezdődhet.

A projektben érintettek ezúttal is megerősítették, hogy a Tihany életében nagy jelentőségű beruházást igyekeznek úgy ütemezni, hogy az a turistaszezonban érkező vendégeket a legkevésbé zavarja. Az előzetes tervek szerint a balatoni község megújulása 2013 tavaszára fejeződhet be.

Forrás: Ring Magazin

2012.01.17.

Az év belsőépítésze 2011 pályázat


A hagyományokat folytatva idén is meghirdettük Az év belsőépítésze díjat, immár tizennegyedik alkalommal. A pályázat jelölési határideje: 2012. január 31.

A Díjat a Magyar Építész Kamara belsőépítészeti tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékkel rendelkező belsőépítészeti munkáért. Bármely okleveles belsőépítész munkáját lehet jelölni, azzal a kitétellel, hogy a projekt kivitelezését 2011-ben fejezték be.

A jelöléseket az alábbi elérhetőségekre várjuk az alkotás nevének, címének és a belsőépítész elérhetőségének feltüntetésével:

Magyar Építész Kamara – Titkárság 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.

LAKI Épületszobrász Zrt.
- 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 59, Tel: 06-1-814-2128,
- Fax: 06-1-814-2122,
- e-mail: info@lakinet.hu, noemi@lakinet.hu

2012.01.13.