LAKI Zrt.

Kisbér, volt Királyi Lovarda


Átadtuk Kisbéren a volt Királyi Lovarda felújított műemléki épületegyüttesét.

A mai napon ünnepélyesen átadásra került a volt Királyi Lovarda épületegyüttesének és környezetének felújítási, kivitelezési munkái. A műemléki rekonstrukció révén megújult Közép-Európa legnagyobb fesztávolságú fa tetőszerkezetes lovardaépülete, mely nemcsak lovas rendezvények, hanem színházi előadások, hangversenyek és egyéb rendezvények megtartására is alkalmas térként szolgál. A lovarda két oldalán található hajdani istállóépületek egyikében modern wellnessz-szolgáltatásokat nyújtó, látványelemekkel telitűzdelt élményfürdőt alakítottunk ki, öltözőkkel, fitnesz-teremmel, míg a másikban helyreállítottuk - az eredeti hangulatot megőrizve - a boksz-rendszerű lóistállót, melynek múzeumi épületrészében lehetőség nyílik arra is, hogy híres lovaink, Kincsem és Imperiál tenyésztési helyszínén, Kisbér múltja és nevezetességei is bemutatásra kerülhessenek.

A felújítás során nem csak az épületek, hanem a környezet is megszépült. Gyönyörű parkot alakítottunk ki, díszburkolatos sétányokkal, korhű kandeláberekkel, padokkal, a lovas sportok kedvelőinek lófuttatóval. A környező közutat is a műemléki környezethez igazítottuk, aszfaltburkolat helyett díszburkolatot kapott növénykazetták, míves kandeláberek telepítésével.

A volt Királyi Lovarda és környezetének felújításával megvalósult Kisbér belváros fejlesztésére fordított 1,2 milliárd forintot jelentős részben az Európai Unió finanszírozta a PHARE program keretében, melyhez az önrészt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és Kisbér Város Önkormányzata biztosította.

2006.12.08.

Magyar Állami Operaház


Díszburkolatot kapott az Operaház környezete

122 évnek kellett eltelnie a Magyar Állami Operaház megépítése óta, hogy a környezete is méltó lehessen a világ egyik legszebb neoreneszánsz stílusú épületéhez. A Terézvárosi Önkormányzat elégelte meg ezt az állapotot és döntött úgy ez évben, hogy az aszfaltburkolat és az egymás hegyén-hátán parkoló autók helyét vegyék át a nemes, díszes térkövek, növények, fák, no és persze a gyalogosok. A döntést gyorsan tett is követte. Az engedélyezési tervek elkészülte után azonnal közbeszerzési pályázatot írtak ki az Operaház körüli közterület átépítésére, melyet cégünk a Laki Épületszobrász Zrt. nyert meg.

A vállalt feladataink a következők voltak. Az Operaház körüli utcák (Hajós-, Lázár-, Dalszínház utca) és az Opera előtti tér közel 5.200 m2-en a tervek szerint díszburkolatot kap, a kapcsolódó közmű munkákkal, a meglévő közvilágítást díszes kandeláberek váltják fel, továbbá a kiépítendő növénykazettákban fák, növényzet kerülnek telepítésre.

A munkaterület átadás-átvételére 2006. július 25-én került sor. Az építési engedély fő kritériuma volt, hogy az Operaház működését és a környező lakóépületekbe a bejutást zavartalanul biztosítani kell a kivitelezés ideje alatt. Ez a néhány apróságnak tűnő kritérium rengeteg fejtörést okozott. (…)

Az Önkormányzattal megkötött szerződésünk egyik legfontosabb pontja az október 21-ei részhatáridő illetve annak teljesítése volt. Az október 22-i operaházi díszelőadásra mindenhol szilárd burkolatnak kell lennie, és a területnek alkalmasnak kell lennie az ünnepségre meghívott delegációk fogadására. A járdák vonalában továbbra is nagyon lassan haladtunk. A határidő nagyon gyorsan közeledett. Az úttest alatt az úgynevezett bontás nélküli fúrásos technológiával vittük át a földkábeleket. Sok vesződségtől kíméltük meg magunkat. A legkritikusabb csomópont a Dalszínház és Andrássy út sarkán volt. Itt néhány méteren belül volt magas feszültségű vezeték, gázcső, csatorna, vízcső és gyenge áramos vezeték. A fúrás megkezdése előtt dobogott a szívünk és aggódtunk, de a pontos mérésnek hála gond nélkül ment át a fúró. A Dalszínház utcában a járda vonalát végig vágtuk aszfaltvágóval. Az úttest aszfalt burkolatát meghagytuk a díszelőadás miatt és csak a szomszédos épületek felöli részeket bontottuk el. A köz- és díszvilágítási kábelek lefektetése és a kandeláber alaptestek bebetonozása után felgyorsult a munka. A járdák alatti ágyazat és a betonozás elkészítése után a beton térkő lapok elhelyezése és a bazalt kiskocka kő folyókák kialakítása következett. A közmű szerelvényeket a burkolatok kialakításával párhuzamosan helyeztük szintbe. A mészkő növénykazettákat fákkal és díszcserjékkel ültettük be. Október 21-én már csak a burkolatok tisztítása maradt hátra. A kandeláberek novemberi érkezéséig, az alaptestből kiálló vezetékeket dísznövényes ládákkal takartuk el. Az 56-os forradalom 50. évfordulóján tartott díszelőadáson közel 30 államfő vett részt. A megemlékezés rendben és szép környezetben sikeresen lezajlott. Az ünnepség idején kitört budapesti zavargások idején a terület a Rendőrségtől fokozott védelmet kapott. (…)

A végleges forgalomtechnika kialakítása után, az Opera körüli utcákban megszűnt a parkolási lehetőség. A Hajós utcába a behajtást automata süllyedő poller akadályozza, melyet rendszámfelismerő rendszer működtet. Csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnak be a területre.

A dísztér mostantól a gyalogosoké. Padok, díszfák és hangulatos díszvilágítás várja az idelátogatókat. A turisták méltó környezetben fotózhatják Ybl Operaházát. Reméljük az itt élő emberek igaz örömére szolgál és kárpótlást nyújt a néhány hónapos kellemetlenségekért.

(Részletek Parti Lajos és Pitt Sebestyén - a Kőújság 2007. 1. számában megjelenő - cikkéből)

2006.12.07.

Keszthely, Festetics-kastély


Aláírtuk a szerződést a kastélypark kőépületének átalakítási munkáira 467 millió Ft értékben.

Dr. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum Kht. igazgatója az aláírási ceremónián reményét fejezte ki, hogy a kiélezett piaci versenyben elnyert munkát cégünk nagy lelkesedéssel és szakértelemmel, határidőre és jó minőségben teljesíti, hisz a kastély, illetve kastélypark rekonstrukciójának egyik legfontosabb állomásához olyan fontos partnerek álltak mellé, mint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, illetve az Európai Unió. Magyarország legjelentősebb barokk kastélyához, a Festetics Kastélyhoz kapcsolódó műemléki helyreállítási munkák végeztével a felújított és kibővített háromszintes kőépületben kerül elhelyezésre a vadászati és a vasúttörténeti modellkiállítás.

2006.04.06.

Megnyertük a Kisbér, volt Királyi Lovarda műemléki épületegyüttesének és környezetének rekonstrukciós munkáit


A PHARE program keretében megvalósuló projekt értéke cca. 500 millió forint.

Megkezdtük a kisbéri volt Királyi Lovarda műemlékegyüttesének és környezetének tervezési, felújítási munkáit. A Kincstári Vagyoni Igazgatósággal aláírt szerződésünk alapján Közép-Európa legnagyobb (kb. 20 m-es) fesztávolságú lovardája újul meg. A mai kor igényei szerint felújítandó lovarda épületében nem csak lovas rendezvények megtartására alkalmas fedett teret alakítunk ki, illetve újítunk fel, hanem egyúttal színházi előadások, hangversenyek és egyéb rendezvények megtartására alkalmas helyet hozunk létre. A lovarda mellett fekvő egykori istálló épületek egyikében a korszerű lótartást biztosító helyiségek (boxok), továbbá múzeum kerül kialakításra, a másik épületben pedig wellness-központ (uszoda, szauna, fitness) épül. Így nem csak egy hányatott sorsú műemlék menekül meg a pusztulástól, hanem igazi élettér alakulhat itt ki a városban és a környékén élők számára. Reméljük, hogy 2006 őszére Kisbér méltán lesz büszke a belváros-fejlesztési programjának középpontjában álló projektre - az általunk felújított Királyi Lovarda műemlékegyüttesére és megszépült környezetére.

2006.04.05.